Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Križna jama

Domov / Naravne znamenitosti

Križna jama

Križna jama

Križna jama je ena najlepših turističnih jam v Sloveniji. Več kot 40 smaragdnih jezerc povezuje kot solza čista podzemska rečica, v stranskih rovih ležijo prastare kosti jamskih medvedov, po številu vrst specializiranih jamskih živali pa sodi Križna jama med najbogatejše jame na svetu!

Križna jama je tretji najdaljši jamski sistem v Sloveniji. Človek jo obiskuje že od neolitika dalje, še prej pa je v njej gospodaril zdaj žal izumrli jamski medved. Hoje po stečinah, ki so jih tisoče let uporabljali jamski medvedi, in veslanja po jezerih v kraškem podzemlju ne boste nikoli pozabili!

Čarobna privlačnost Križne jame so njena jezerca. Do šest metrov globoka podzemna jezera so se oblikovala za sigovimi jezovi. Ti so nastali, ker je na brzicah izločanje sige iz vode hitrejše kot na počasnejših delih vodotoka.

Vhod v Križno jamo je nekje na sredi med Bloško planoto, Loško dolino in Cerkniškim poljem. Če krenemo po glavnem kraku jame, imenovanem Jezerski rov, od vhoda v smeri proti toku vode, pridemo do razcepa na dva kraka, Blata in Pisani rov.

Po teh dveh krakih teče voda, ki v Križno jamo priteka z Blok, se pretaka med jezerci in svojo pot nadaljuje v Novo Križno jamo preko 120 m globokega sifona, nato pa se na površju spet pokaže v izviru Štebrščice na robu Cerkniškega polja.

dolžina rovov: 8230 m
število podzemnih jezer: 40+
največja globina jezera: 6 m
ZNAČILNOSTI KRIŽNE JAME
 • Živalstvo

  Križna jama sodi po najdbah kosti jamskega medveda med najbogatejše v tem delu Evrope. Jamski medvedi so Križno jamo več deset tisoč let uporabljali kot brlog, danes pa tu živijo le še manjše živali.

  Kljub zelo nizki količini hranilnih snovi v vodi je Križna jama izjemno bogata po številu vrst troglobiontov, specializiranih jamskih živali. 45 troglobiontskih vrst, živečih v Križni jami, jo po biotski pestrosti uvršča na 4. mesto na svetu!

  Veliko slepo postranico in gladkega jamskega ježka, drobnega raka enakonožca, so prvič opisali prav po živalcah, ki so jih našli tu. Poleg tega je Križna jama dom šestim vrstam vodnih polžkov, od tega trem endemitom iz rodu Belgrandiella. V večni temi Križne jame med drugimi živijo tudi drobnovratnik, prva opisana jamska žuželka na svetu, jamska mokrica, jamski pajek in kapniška slepa postranica ...

  Na vhodnem delu Križne jame najdejo zavetje tudi druge živali, med njimi jamski pedici in jamske kobilice, nekoliko globlje pa počivajo netopirji podkovnjaki.

  število troglobiontskih vrst:   45
   Število endemitov:
   število vrst, opisanih iz križne jame:
Aktivnosti
Pohodništvo

Planinski vrhovi s čudovitimi razgledi, sprehodi ob jezeru in potočkih ali pa izobraževalne...

Preberi več
Ogled Križne jame

Če vas mika veslanje po podzemnih jezerih, je Križna jama pravo mesto za vas. Ta kraška...

Preberi več
Za skupine

Organizirate izlet za večjo ali manjšo skupino ljudi? Izvejte več o možnostih različnih...

Preberi več
Oglejte si tudi

Rakov Škocjan

Cerkniško jezero

Cerkniško jezero

Drobnovratnik (Leptodirus Hochenwartii)