Rezultati iskanja
Puščica v desno
Rjavi medved

Domov / Živalski svet

Rjavi medved

Rjavi medved (Ursus arctos)

Rjavi medved je kralj naših gozdov in naša največja zver. Samci so veliko večji od samic in lahko tehtajo tudi več kot 200 kg. Ta velikan med zvermi živi okoli 30 let in je izrazit vsejed. Všeč so mu gobe, plodovi, gomolji, korenike in zeleni deli rastlin, nadvse rad pa se gosti z ličinkami mravelj in os. Le občasno pleni večje živali, mrhovini pa se ne more upreti.

Jeseni se kosmatinec zavleče v brlog, ki si ga uredi pod izruvanim drevesom ali v skalni votlini, kjer prezimi. Samice v zimskem času tudi skotijo mlade, ki ostanejo z mamo leto in pol do dve, preden se osamosvojijo.

Medved je žal danes marsikje iztrebljen. V preteklosti so ga močno preganjali tudi pri nas, a se je v kočevsko-snežniških gozdovih uspel obdržati. Uvrščen je na Rdeči seznam ogroženih sesalcev Slovenije in mu, z nadaljevanjem dejavnikov ogrožanja, grozi izumrtje ... Dolgoročno preživetje tega veličastnega sesalca pri nas bo omogočila le javna podpora njegovega varstva.

Oglejte si tudi

Opazovanje medvedov

Volk (Canis lupus)

Ris (Lynx lynx)