Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Muellerjeva močvirnica

Domov / Rastlinski svet / Kukavičevke

Muellerjeva močvirnica

Družina: kukavičevke (Orchidaeceae)
Čas cvetenja: junij–julij
Velikost: 20–70 cm
Rastišče: svetli gozdovi, gozdni robovi, polsuhi in suhi travniki ter med grmovjem

Rumenkasto zeleno, pokončno steblo Muellerjeve močvirnice (Epipactis muelleri) je pogosto nekoliko cik-cakaste rasti. V spodnjem delu je golo, v zgornjem pa gosto puhastodlakavo. Olistano je s 5 do 10 jajčasto suličastimi listi z valovitim listnim robom. Stebelni listi so vodoravno do pokončno štrleči, žlebasto zganjeni in lokasto ukrivljeni. Srednji stebelni listi so navadno dolgi od 5 do 10 cm in široki od 2 do 4 cm. Na vrhu stebla se razcveti 10 do 40 precej velikih cvetov, ki se samooprašujejo. Zvonasti, bolj ali manj viseči cvetovi so zelo svetli, rumenkasto do belkasto zelene barve. Zadnji reženj medene ustne (hipohil) je navadno svetlo rjavo rdeč, sprednji reženj (epihil) pa bel. Povezava (zareza) med hipo- in epihilom je zelo široka in plitva. Pri določanju si pomagamo tudi s časom cvetenja, saj Muellerjeva močvirnica zacveti dva do štiri tedne pred, zelo podobno, širokolistno močvirnico (E. helleborine).

Muellerjeva močvirnica uspeva na suhih do vlažnih, pustih tleh na bazični podlagi na prisojnih legah. Razširjena je raztreseno po vsej Sloveniji, a nikjer ni pogosta.

Kot vse ostale pripadnice družine kukavičevk je tudi Muellerjeva močvirnica pri nas zavarovana. Poleg tega je kot redka (R) vrsta uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlin Slovenije.