Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Škrlatnordeča kukavica

Domov / Rastlinski svet / Kukavičevke

Škrlatnordeča kukavica

Družina: kukavičevke (Orchidaeceae)
Čas cvetenja: april–maj
Velikost: 20–60 cm
Rastišče: svetli listnati gozdovi, gozdni robovi in med grmovjem

Podolgasto jajčasti pritlični listi postavne škrlatnordeče kukavice (Orchis purpurea) oblikujejo listno rozeto. Tudi preko 15 cm dolgi pritlični listi so svetlo zeleni s srebrnkastim leskom. Krepko steblo je spodaj zeleno in olistano z nekaj podolgasto jajčastimi listi, v zgornjem delu pa rjavo vijolično in olistano le z luskastimi listi. Na vrhu stebla se že spomladi razvije valjasto gostocvetno socvetje. Medena ustna je štiridelna in v obrisu spominja na človeško figuro. Njen osrednji del je navadno bel, krpe pa so rožnate do vijolične. Medena ustna je posuta s šopki vijoličnih dlačic. Ostalih pet, rjavo rdečih, cvetnih listov se drži skupaj in oblikuje čelado.

Škrlatnordeča kukavica uspeva na pustih, a s humusom bogatih, svežih tleh na bazični podlagi. Najrajši zacveti v polsenci na toplih legah. V Sloveniji je njena razširjenost omejena na jugozahodni, kjer je pogostejša, in vzhodni del države, kjer je redkejša.

Škrlatnordeča kukavica je pri nas zavarovana, poleg tega je kot ranljiva (V) vrsta uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlin Slovenije.