Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Zavita škrbica

Domov / Rastlinski svet / Kukavičevke

Zavita škrbica

Družina: kukavičevke (Orchidaceae)
Čas cvetenja: avgust–oktober
Velikost: 6–30 cm
Rastišče: zmerno suhi do suhi travniki in pašniki

Zavita škrbica (Spiranthes spiralis) je drobna rastlina. Njeni priostreni jajčasti listi so goli, dolgi so od 2 do 3 cm in oblikujejo pritlično listno rozeto ob cvetočem poganjku. Pokončno, gosto žlezastodlakavo steblo je olistano s tremi do sedmimi suličastimi listi, ki objemajo steblo. Na vrhu poganjka 6 do 30 drobnih belih cvetov tvori spiralasto zavito socvetje. Z izjemo medene ustne, ki ima svetlo zeleno notranjost, so vsi cvetni listi beli.

Zavita škrbica raste na pustih, a s humusom bogatih, suhih do svežih, zmerno kislih tleh. Za svojo rast in razvoj potrebuje dovolj svetlobe, zato uspeva le na pozno košenih travnikih in pašnikih z nizko obremenitvijo. Z izjemo skrajnega severozahoda in severovzhoda je razširjena raztreseno po vsej Sloveniji, vendar njene populacije izginjajo.

Zaradi opuščanja pozne košnje negnojenih travnikov in ekstenzivne paše na eni ter intenzifikacije kmetijskih praks na drugi strani izginja primeren življenjski prostor zavite škrbice, kar ogroža njen obstoj ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugod. Pri nas je zavarovana in kot ranljiva vrsta (V) uvrščena na Rdeči seznam ogroženih vrst.