Rezultati iskanja
Širokolistni rogoz

Domov / Rastlinski svet / Rogozovke

Širokolistni rogoz

Družina: rogozovke (Typhaceae)
Čas cvetenja: julij–avgust
Velikost: 1–3 m
Rastišče: močvirja, vodni jarki, bregovi stoječih voda, mokra in vlažna ruderalna mesta

Širokolistni rogoz (Typha latifolia) je velika zelnata trajnica. Votlo steblo je pri dnu olistano s pokončno štrlečimi, črtalastimi sinje zelenimi listi, ki so široki od 1 do 2 cm. Cvetno steblo je visoko do 3 m. Na njegovem vrhu je ozko moško socvetje, pod katerim je cigarasto oblikovano žensko socvetje. Slednje je dolgo okoli 30 cm, moško socvetje pa je približno enako dolgo. Med moškim in ženskim socvetjem praviloma ni presledka. Zrelo žensko socvetje je temno rjavo. V vsakem ženskem cvetu je več kot 30 laskov (spremenjeno cvetno odevalo), ki ne dosegajo vrha brazd.

Širokolistni rogoz raste na hranljivih, z dušikom bogatih tleh na osončenih krajih. Prilagojen je rasti na namočenih tleh, kjer primanjkuje kisika, a lahko preživi tudi daljše obdobje ob odsotnosti vode. Z izjemo skrajnega severozahodnega dela je širokolistni rogoz razširjen po vsej Sloveniji.

Podzemska korenika vsebuje škrob, zato so jo v časih pomanjkanja ljudje uporabljali za hrano. Iz listov pridobljena vlakna pa so uporabljali za tkanje grobih tkanin.