Rezultati iskanja
Navadni sporiš

Domov / Rastlinski svet / Sporiševke

Navadni sporiš

Družina: sporiševke (Verbenaceae)
Čas cvetenja: julij–september
Velikost: 30–75 cm
Rastišče: pašniki, nabrežja, ob poteh, ledine

Navadni sporiš (Verbena officinalis) je lahko trajnica ali enoletnica. Njegovo pokončno, štirirobo steblo je v zgornjem delu bogato razvejeno. Na pokončno štrlečih stranskih poganjkih se pozno poleti razcvetijo drobni, bledo vijolični cvetovi. Ti oblikujejo podaljšana, klasasta socvetja porasla z žlezastimi dlakami. Steblo je olistano z nasprotnimi, različno oblikovanimi listi. V spodnjem delu so stebelni listi enostavni in globoko nazobčani, v sredini pa so listi trikrpi ali pernato krpati, krpe pa nazobčane. Listi so porasli z zvezdastimi laski in zato na otip srhki. Venec je zrasel v cev in na vrhu razširjen v pet krp, dolg je 2 do 5 mm. Čaša je 4 do 5-zoba.

Navadni sporiš raste na z dušikom bogatih, svežih tleh na izrazito sončnih krajih. Razširjena je po vsej Sloveniji, le v visokogorju manjka.

V ljudskem zdravilstvu je navadni sporiš znana rastlina, ki pomaga lajšati različne težave. Omili bolečine, pomaga pri boleznih pljuč, ledvic in vranice, topi ledvične, sečne in žolčne kamne, pomaga pri vnetjih dlesni in težavah z očmi, doječim materam pa povečuje mlečnost.