Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Jesenska vresa

Domov / Rastlinski svet / Vresovke

Jesenska vresa

Družina: vresovke (Ericaceae)
Čas cvetenja: avgust–september
Velikost: 20–50 cm
Rastišče: gozdovi, resave, barja in zakisani travniki

Jesenska vresa (Calluna vulgaris) je grmiček s številnimi kipečimi poganjki. Njeni drobni, 2 do 4 mm dolgi, luskasti listi se strehasto prekrivajo. S prihajajočo jesenjo se odprejo številni miniaturni cvetovi, združeni v enostranska grozdasta socvetja na vrhu poganjkov. Če smo natančni in cvet pogledamo od blizu, opazimo, da je temno rožnata čaša daljša od svetlejših venčnih listov. Cvet pri dnu obdaja še zelena zunanja čaša, ki jo oblikujejo štirje podporni listi, v notranjosti cveta pa je 8 prašnikov.

Jesenska vresa raste na zelo pustih, humoznih kislih tleh, v glavnem na nekarbonatni podlagi, a se lahko tudi na karbonatni podlagi tla dovolj zakisajo, da lahko vresa tam uspeva. Z izjemo visokogorja na severozahodu je razširjena po vsej Sloveniji.

Zaradi poznega cvetenja je jesenska vresa dobrodošla medonosna rastlina, znani pa so tudi njeni zdravilni učinki. Čaj v ljudskem zdravilstvu uporabljajo za zdravljenje revme, ledvic in mehurja ter za lajšanje težav z ledvičnimi kamni, uporabljajo pa ga tudi za izpiranje vnetih oči in za obkladke pri kožnih boleznih.