Rezultati iskanja
Bogomolke

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet

Bogomolke

Kačji pastirji
Puščica v desno
Metulji
Puščica v levo

Bogomolke (Mantoptera) so precej velike žuželke, ki so dobile ime po značilni drži prvega para nog, saj ju bogomolka pogosto drži predse kot v molitvi. Sprednji nogi sta posebej prilagojeni za grabljenje in jima pravimo grabilni nogi, ostala dva para nog sta hodilna. Na koncu zadka, ki je pri samici veliko zajetnejši kot pri samcu, imajo par členastih izrastkov (cerkov).

Vse bogomolke so izjemne plenilke. Njihov plen so zlasti žuželke, pa tudi predstavniki drugih skupin členonožcev, lotijo pa se celo drobnih vretenčarjev. Za bogomolke je značilna velika gibljivost glave, kar je povezano s plenilskim načinom življenja. Glavo z velikimi sestavljenimi očmi obračajo v vse smeri in na ta način opazujejo plen z obema očesoma, kar je pomembno za čim bolj natančno oceno razdalje do plena.

Kot večina odraslih žuželk tudi bogomolke letijo. V mirovanju imajo krila plosko zložena prek celotne dolžine zadka. Sprednji par kril pokriva večja zadnja krila pahljačaste oblike. Bogomolke so neustrašne živali in skušajo, tudi veliko večjega, vsiljivca pogosto odgnati tako, da krila široko razprostrejo in se pred njim postavljajo ter delajo večje kot v resnici so. Če pa se počutijo ogrožene, odletijo stran, saj so kljub svoji velikosti, razmeroma dobre letalke.


Ličinka bogomolke je podobna odrasli živali, vendar nima razvitih kril.

Bogomolke so živali z nepopolno preobrazbo, saj njihov razvojni krog ne vključuje stadija bube. Rastoča, nekrilata, ličinka se večkrat levi in postaja vse bolj podobna odrasli živali, z zadnjo levitvijo pa dobi še krila polne velikosti in spolno dozori. Slednje jo pravzaprav naredi odraslo.

Parjenje bogomolk je skozi naše oči videti kruto, saj samica svojemu partnerju včasih že med kopulacijo odgrizne glavo in ga kasneje požre. Gledano nepristransko pa gre tu za prilagoditev na neizprosno življenje, saj dodaten hranljiv obrok pogosto pomeni vso razliko med življenjem in smrtjo…

Vir:
- B. Sket, M. Gogala, V. Kuštor (ur.). Živalstvo Slovenije. Tehniška založba Slovenije, 2003.