Rezultati iskanja
Navadna bogomolka

Domov / Živalski svet / Bogomolke

Navadna bogomolka

Navadna bogomolka (Mantis religiosa) je pogostejša od dveh vrst bogomolk, ki živita v Sloveniji. Osebki te vrste so varovalno obarvani, navadno so zeleni, najdemo pa tudi živali v rjavih ali sivih barvah. Barva njenega telesa je odvisna od zunanjih dejavnikov, zlasti od prevladujoče barve okolja pred levitvami, ko lahko barvo svojega telesa celo spremeni. Odrasel samec je dolg od 4 do 6,5 cm; samica, ki jo bomo spoznali po zajetnem zadku, pa celo do 8 cm.

Navadna bogomolka je, kot ostale pripadnice te skupine, plenilka. Pri lovu se zanaša na svojo varovalno obarvanost in potrpežljivost. Z obliko in barvo se zlije z okolico in v zasedi vztrajno čaka na neprevidnega členonožca ali celo mlado kuščarico, nato pa plen zgrabi s posebej prilagojenim prvim parom nog. Sprednje, grabilne noge, opremljene z ostrimi zobci in trni pogosto drži pred seboj kot v molitvi, kar je botrovalo njenemu imenu. Ostale štiri noge so hodilne.

Parjenje poteka pozno poleti in jeseni, med parjenjem pa samica ljubimcu pogosto odgrizne glavo, nato pa ga požre, da dobi potrebno energijo za razvoj oplojenih jajčec. Samica nato na skrita mesta, pod kamne, odmrle veje ali debla, odloži  rjasto rjave zavoje z jajčeci. Iz njih se spomladi izležejo ličinke, ki so podobne odraslim, vendar so brez kril. Že kot ličinke so plenilke in se večkrat lotijo tudi svojih vrstnic.