Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Sekulja

Domov / Živalski svet / Dvoživke / Brezrepe dvoživke (Anura) / Prave žabe

Sekulja

Sekulja (Rana temporaria) je še druga vrsta iz skupine rjavih žab (podrod Rana), ki jo najdemo na območju Notranjskega parka.

Sekulja je srednje velika, nekoliko bolj čokata žaba s široko, zaobljeno glavo in kratkim, topim gobcem. Trup odrasle živali meri od 4 do 11 cm, samci pa so manjši od svojih boljših polovic. Njene zadnje noge so razmeroma kratke, kar je posebej očitno v primerjavi z dolgonogo rosnico. Bobnič, okrogla vdolbinica za očesom, je pri sekulji manjši od očesa. Zanjo je značilen še marmoriran vzorec temnejših peg in pik na mlečno ali umazano belem, lahko tudi rumenkastem ali celo oranžnem trebuhu. Po hrbtu in bokih je navadno rdečkasto do sivo rjava in pogosto posuta s temnejšimi lisami. Kot ostale rjave žabe ima tudi sekulja čez oči potegnjeno izrazito, temno rjavo, masko.

V Sloveniji je sekulja splošno razširjena. Bolj ji ustrezajo hladnejša, hribovita območja, zato jo pri nas najdemo tudi do 1700 m nad morjem, slovenske Istre in Primorja pa se izogiba. Njen življenjski prostor so senčni, vlažni gozdovi in gozdni robovi, dobro pa se znajde tudi v gostem rastju na močvirnih travnikih in barjih. V suhih in toplih dneh se skriva pod listjem, trhlim lesom ali kamni, med koreninami dreves in grmov ali v gostem rastju; v mraku in vlažnih dneh pa se odpravi na lov za polži, pajki, žuželkami in ostalimi nevretenčarji.

Do mrestišč, ki ji navadno predstavljajo plitva stoječa ali počasi tekoča vodna telesa na sončnih legah, se sekulje v prvem toplejšem obdobju po koncu zime selijo v velikih množicah. Na mrestiščih se zadržujejo od februarja do aprila. V tem času samci z razpotegnjenim rroar-rroar-rroar-rroar-rroar gruleče prigovarjajo samicam. Samice mrest, ki v premeru meri od 10 do 30 cm, pogosto odlagajo v skupinah, tako da posameznih mrestov med sabo ne ločimo.

Sekulje na kopnem prezimujejo posamič; znana pa so tudi skupinska prezimovališča na dnu vodnih teles, kjer se jih lahko zbere tudi več tisoč! Eno takih prezimovališč se nahaja tudi na robu Cerkniškega jezera.

Sekulja je v Sloveniji zavarovana in kot ranljiva (V) vrsta uvrščena tudi na Rdeči seznam!

Sekulja