Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Navadni pupek

Domov / Živalski svet / Dvoživke / Repati krkoni (Urodela) / Pupki in močeradi

Navadni pupek

Navadni ali mali pupek (Triturus vulgaris ali Lissotriton vulgaris) je en od treh predstavnikov pupkov, ki jih najdemo v Sloveniji.

Kot vsi pupki ima tudi navadni pupek bočno sploščen rep, ki mu dobro služi pri plavanju, in neizraziti zaušesni žlezi na zatilju. Za pupke je značilna tudi spolna dvoličnost, ki je opazna zlasti v paritvenem obdobju. Takrat se samcem navadnega pupka razvije izrazit nazobčan kožni greben na hrbtu in plavalna kožica med prsti zadnjih nog, spodnji del repa pa se ženinu obarva živo modro in rdeče, medtem ko samice celo življenje ostanejo nevpadljivo obarvane. Izven paritvenega obdobja pa so tudi samci podobni samicam.

Za navadnega pupka sta značilna s temnimi pegami posuta oranžen trebuh in rožnato grlo! Pegast oranžen trebuh ob straneh prehaja v rumenkasto ali belo barvo, ta pa v olivno-zeleno rjave boke, ki so tudi porisani s temnejšimi pegami.

Razširjen je po vsej Sloveniji. Njegov življenjski prostor so bolj ali manj stalna, majhna do srednje velika, stoječa ali počasi tekoča vodna telesa brez rib, saj se te hranijo z njegovimi jajci in ličinkami. Z ribami lahko sobiva le v plitvih delih voda, ki so gosto zaraščena z vodnim rastlinjem, med katerim se lahko skrije. V vodi se hrani z vodnimi nevretenčarji, na primer vodnimi bolhami in ličinkami žuželk, na kopnem pa pleni v glavnem deževnike in polže.

Večji del leta preživi na kopnem, kjer se v glavnem skriva v različnih skrivališčih v obrežnem rastlinju, na vlažnih travnikih, v mejicah ali gozdovih v bližini vodnega telesa, kjer se razmnožuje. Na kopnem se njegova koža odebeli, ko pa se v vodo vrne svatovat, postane njegova koža spet gladka. Obdobje parjenja traja od marca do junija. Samci v svatovskih barvah na mrestišču pričakajo samice. Parjenje je najbolj živahno v mraku, zjutraj ali zvečer. Oplojena jajca samica odlaga nekaj tednov, saj vsako jajce posebej zavije v list vodne rastline. V tem času odloži od 200 do 300 jajc, iz katerih se izležejo ličinke, ki do preobrazbe živijo v vodi.

Navadni pupek je v Sloveniji zavarovan in kot ranljiva (V) vrsta uvrščen na Rdeči seznam ogroženih dvoživk!

Navadni pupek