Rezultati iskanja
Puščica v levo
Veliki pupek

Domov / Živalski svet / Dvoživke / Repati krkoni (Urodela) / Pupki in močeradi

Veliki pupek

Veliki pupek (Triturus carnifex) ni le največji od vseh treh vrst pupkov, ki živijo v Sloveniji, ampak je tudi največji evropski pupek. Odrasle živali merijo skupaj z repom od 10 do 18 cm, izjemoma pa lahko dosežejo tudi 25 cm.

Kot ostali pupki ima tudi veliki pupek bočno sploščen rep in neizraziti zaušesni žlezi na zatilju. Njegov rumeno oranžen trebuh je porisan z umazano rjavimi lisami nepravilnih oblik. Za to vrsto je značilno temno grlo posuto s številnimi majhnimi belimi pikami! Boki in hrbtni del telesa velikega pupka so umazano rjavi in porisani s še temnejšimi lisami. Za samice in mladostne osebke pa je značilna neprekinjena rumenkasta proga, ki teče po sredi hrbta od glave do repa.
Samice in samci se najbolj razlikujejo v obdobju parjenja. Takrat se samcu razvije izrazito nazobčan kožnat hrbtni greben, ki sega od glave do začetka repa, od katerega ga loči izrazita zareza. Za samca v tem času je značilna tudi srebrno bela proga na strani repa, ki igra pomembno vlogo med dvorjenjem. Parjenje velikih pupkov se odvija ponoči, samec pa paket semenčic odloži šele po tem, ko se samica dotakne njegovega repa. Tega pa vidi ravno zaradi svetle proge na njem.

Veliki pupek je razširjen po vsej Sloveniji, a je povsod razmeroma redek. Njegov življenjski prostor so občasne ali stalne stoječe in tudi počasi tekoče vode. Praviloma se izogiba vodnim telesom z ribami, saj so njegove prosto plavajoče ličinke lahek plen teh spretnih plenilcev.

Poleg vode pa za življenje potrebuje tudi travišča in mejice z dovolj skrivališči, na primer s padlimi debli ali z večjimi kamni. Poleg tega mora imeti na voljo dovolj hrane. V vodi so to ličinke žuželk ali različni raki, na primer vodni oslički ali vodne bolhe, na kopnem pa pleni predvsem deževnike in polže.

Prezimuje na kopnem, do kilometer stran od vodnega telesa, v katerem se pari. Na mrestišče pridejo prvi osebki že konec februarja ali v začetku marca in v vodi ostanejo vse do junija, ponekod pa celo vse leto. Odrasli so nočno aktivne živali, ki se čez dan držijo na dnu vode in na površje zaplavajo samo po zrak. Samec na mrestišču vzpostavi teritorij, na katerem dvori samicam in odganja tekmece. Po parjenju samica vsako jajce posebej zavije v list vodne rastline, kjer se iz njih razvijejo ličinke.

Veliki pupek je v Sloveniji zavarovan in kot ranljiva (V) vrsta uvrščen na Rdeči seznam!

Veliki pupek