Rezultati iskanja
Puščica v levo
Modri bleščavec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Enakokrili kačji pastirji (Zygoptera) / Bleščavci

Modri bleščavec

Modri bleščavec (Calopteryx virgo) je poleg pasastega bleščavca največji med enakokrilimi kačjimi pastirji, ki živijo pri nas. Od glave do konca zadka je dolg od 45 do 50 mm, razpon njegovih kril pa meri okoli 6 cm.

Samca bomo takoj in zanesljivo spoznali po obarvanosti, saj je cela žival modra. Navadno je vsa površina njegovih kril kobaltno modra, njegov trup kovinsko modre barve pa se preliva v kovinsko zeleno.

Telo samice je kovinsko zelene barve in jo je zato pogosto težko ločiti od samic sorodnega pasastega bleščavca. Za razliko od omenjene vrste imajo samice modrega bleščavca bolj ali manj v celoti rjavkasta krila.

Tudi modri bleščavec samici pred parjenjem dvori s poplesovanjem in razkazovanjem modrine svoje oprave, kar je med kačjimi pastirji, ki so znani kot grobi ljubimci, prava redkost. Tudi drugače se obnaša kot gospod in se s tekmeci ne spušča v srdite fizične spopade, ampak svoj teritorij brani zgolj z ritualnim razkazovanjem kril.

Modri bleščavec je prebivalec čistih, s kisikom bogatih vodotokov z gostejšim obrežnim rastjem, ki zagotavlja več sence. Tipičen življenjski prostor te vrste so naravnih gozdni potoki, kjer leta od maja do poznega septembra.

Samca modrega bleščavca se lesketa v kovinsko modrem oklepu.

Rjava krila so značilnost samice modrega bleščavca.