Rezultati iskanja
Puščica v desno
Pasasti bleščavec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Enakokrili kačji pastirji (Zygoptera) / Bleščavci

Pasasti bleščavec

Pasasti bleščavec (Calopteryx splendens) sodi med naš največje enakokrile kačje pastirje. Od glave do konca zadka meri okoli 45 mm, razpon kril pa okoli 6 cm.

Zadek in oprsje samca sta kovinsko modre barve, ki se preliva v kovinsko zeleno barvo. Njegova glavna značilnost je širok temno moder pas na krilih.

Samice so praviloma manj opazne. Njihovo telo je v celoti kovinsko zeleno, krila pa prozorna z rahlim zelenkastim pridihom.

Svoje lepote se bleščavci zavedajo in so eni redkih vrst kačjih pastirjev, ki samicam pred parjenjem dvorijo z razkazovanjem.

Pasasti bleščavec je prebivalec odprtih in bolj osončenih vodotokov, saj ličinke za razvoj potrebujejo več toplote. Zato se izogiba goratih predelov, hladnih potokov in rek ter vodotokov v globoki senci. Na vsebnost kisika v vodi je manj občutljiv in lahko preživi tudi v nekoliko bolj onesnaženih vodotokih, kjer je kisika manj.

Na toplejših območjih se odrasle živali že proti koncu aprila začnejo spreletavati ob vodotokih in se tam pojavljajo vse do oktobra; v hladnejših predelih pa je doba letenja nekoliko krajša.

Samec pasastega bleščavca med oddihom.