Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Afriški minljivec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Deve

Afriški minljivec

Afriški minljivec (Anax ephippiger) je izrazit selivec, ki v dolžino navadno meri od 61 do 70 mm, razpon kril pa okoli 9,5 cm.

Odrasli samci imajo oči rjave barve, ki se spodaj prelije v zelenkasto rumeno. Tudi trebušni del njegovega oprsja je zelenkasto rumen, ob straneh pa je oprsje rjavo. Ima vitek zadek rožnato rjave barve z izrazito črno progo po sredi hrbtne strani. Samec ima moder drugi člen zadka, ker pa je ’sedlo’ tik za krili, značilno tudi za modroritega spremljevalca (Anax parthenope), moramo biti pri upoštevanju tega znaka pri določevanju previdni.

Samice in mladi samci so bolj enotno peščeno rjave barve, pri njih pa ’sedlo’ ni tako izrazito modro.

Afriški minljivec je migratorna vrsta, ki svoje tropske domovine skupaj z zračnimi tokovi pride tudi do naših krajev, ni pa znano ali tu uspe tudi prezimiti. Vsekakor se po spomladanski invaziji iz jajčec, ki so jih pri nas izlegli prišleki, razvijejo ličinke in iz njih odrasle živali.

To je vrsta plitvih in toplih jezer in mlak, torej vodnih teles, ki pogosto tudi presahnejo.

Pri nas se odrasli osebki afriškega minljivca izležejo v poletnem času in letajo od julija do septembra. Prišleke pa lahko pričakujemo, ko se nam približa topel ciklon iznad Sredozemlja, torej ob ugodnih vremenskih razmerah za selitev.

Rjave in rumene oči, rožnato rjav zadek s črnim pasom vzdolž hrbta in modro 'sedlo' izdajajo afriškega minljivca.