Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Veliki spremljevalec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Deve

Veliki spremljevalec

Veliki spremljevalec (Anax imperator) vpadljiv kačji pastir in hkrati največji iz družine dev pri nas. Navadno je dolg od 66 do 84 mm, razpon njegovih kril pa meri okoli 9,5 cm.

Samec ima zeleno modre turbanske oči. Njegovo oprsje, gledano s strani, je enotno svetlo zeleno, brez temnih prog. Na hrbtni strani oprsja, tik pred krili, imajo odrasli samci dve svetlo modri trikotni lisi. Zanj je značilna črna proga, ki teče po sredi hrbtne strani modrega zadka. Neodrasli samci imajo zeleno oprsje, njihov zadek pa ni moder, ampak umazano rožnat. Črna proga vzdolž hrbtne strani zadka pa je značilna tudi za mlade osebke in samice.

Za odrasle samice z zeleno črnimi telesi je značilno, da jajca rade odlagajo v najhujši poletni pripeki. Ko samci v opoldanskih urah počivajo, se samice same odpravijo do vode, kjer jajca  v glavnem ležejo v plavajoče vodno rastlinje. Za ostale evropske vrste tega rodu pa je značilno, da samci samico med odlaganjem jajc stražijo.

Veliki spremljevalec je prebivalec stoječih vodnih teles, ki so izpostavljene soncu. Najbolj mu ustrezajo večje in bujno zaraščene, pojavlja pa se tudi na manjših stoječih vodah.

Večina odraslih leta od junija do avgusta.

Veliki spremljevalec je prebivalec toplejših območij Sredozemlja in Afrike, ki se je po večjem delu Evrope razširil šele v zadnjih desetletjih.

Velikega spremljavalca spoznamo po zelenih in modrih očeh in črnem pasu vzdolž hrbtne strani modrega zadka.