Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Zelenomodra deva

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Deve

Zelenomodra deva

Zelenomodra deva (Aeshna cyanea) je velika in pisana deva, ki v dolžino navadno meri od 67 do 76 mm, razpon njenih kril pa znaša okoli 9 cm.

Skoraj črno telo samca zelenomodre deve je okrašeno s pegami v barvah zelenega jabolka in jasnega neba. Pege na njegovem hrbtu so živo zelene, na zadnjih treh členih zadka pa zeleno zamenja nebeško modra. Na straneh zadka se izmenjujeta zelena in modra barva na črni podlagi. Enotno zeleno oprsje, gledano s strani, pri odraslem samcu prekinjajo široke črne proge. Zanj značilne so tudi modro zelene oči in široki progi na hrbtni strani oprsja, ki sta prav tako jasno izraženi pri samicah. Mladi samci so zelo bledih barv.

Samica je črno zelena. Pri njej izrazite modrine, značilne za samce, ne bomo opazili. Pa tudi zelena je modrikasto nadahnjena in ne tako živahna kot pri njenih snubcih.

Zelenomodro devo bomo spoznali tudi po vedenju samcev. Ti v senci dreves ali v mraku neutrudno letijo blizu tal in pri tem nepredvidljivo in nepričakovano menjajo smer. Svoj teritorij samci agresivno branijo pred vsiljivci, zato na majhnem vodnem telesu navadno opazimo patruljirati le enega samca, čeprav se jih je tam izleglo nekaj deset. To je tudi zelo radoveden kačji pastir, ki nas bo večkrat opazoval prav od blizu.

Zelenomodra deva najrajši izbira majhna in dobro zasenčena stoječa vodna telesa, ki večini ostalih kačjih pastirjev ne ustrezajo. Zato je pogosta in neredko tudi edina prebivalka gozdnih in vrtnih mlak. Živi pa tudi v ostalih stoječih in počasi tekočih vodah.

Odrasli osebki se pojavijo poleti in letajo do pozne jeseni, ko jih praviloma prežene prvi sneg. Prve lahko opazimo že junija, julija in avgusta jih ne bomo mogli spregledati, nato pa bodo ob gozdnih robovih vztrajali tudi vse do novembra.

Blede barve vzorca na telesu te zelenomodre deve kažejo, da je pred nami mladosten osebek.

Samica zelenomodre deve pri počitku.