Rezultati iskanja
Puščica v levo
Zgodnji trstničar

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Deve

Zgodnji trstničar

Zgodnji trstničar (Brachytron pratense) sodi med manjše predstavnike družine dev, a je vseeno velik kačji pastir, ki v dolžino navadno meri od 54 do 63 mm, razpon njegovih kril pa okoli 7,5 cm.

Samec ima modre oči, zeleno oprsje z dvema diagonalnima črnima črtama in črn zadek okrašen z modrimi pegami. Po en par podolgovatih modrih peg je  nameščen na hrbtni strani vsakega člena zadka. Izjema je prvi člen, na katerem je le ena sredinsko nameščena zelena pika. Za zgodnje trstničarje je značilna tudi dolga in ozka, rjavkasta, pterostigma. Njegov zadek v začetnem delu ni zožen, kot je značilno za večino moških predstavnikov družine.

Samica je črno rumena. Tudi ona ima na hrbtni strani prvega člena zadka eno pego, na ostalih pa so njene rumene pege parne. Dlakavost zadka daje tej vrsti vtis čokatosti; samica je še nekoliko bolj kosmata od samca.

Zgodnji trstničar živi v stoječih in počasi tekočih, dovolj velikih, vodnih telesih. Najbolj mu ustrezajo vode z bogatim obrežnim rastjem, zlasti z obsežnimi sestoji trsta.

Odrasli osebki, lahko začnejo letati že pred aprilom, nato pa jih bomo vse do začetka avgusta srečevali patruljirati leteč med visokim rastlinjem. Pri preobrazbi je zgoden, saj se odrasli ob vodah pojavijo veliko pred večino podobnih predstavnikov iz rodu dev.

Zgodnji trstničar je uvrščen na slovenski rdeči seznam ogroženih kačjih pastirjev v kategorijo ranljiva vrsta (V).

Zgodnji trstničar (samec) ima na hrbtni strani nezažetega črnega zadka parne modre lise, zeleno oprsje in modre oči.