Rezultati iskanja
Puščica v desno
Sredozemski lesketnik

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Lebduhi

Sredozemski lesketnik

Sredozemski lesketnik (Somatochlora meridionalis) je najpogostejša vrsta iz rodu lesketnikov pri nas. V dolžino navadno meri od 50 do 55 mm, razpon njegovih kril pa okoli 7,5 cm.

Telo je bakreno zelene barve z izrazitim kovinskim leskom. Za to vrsto sta značilni rumena pega na strani oprsja in temna, skoraj črna, pterostigma.

Samec in samica sta si po obarvanosti podobna, ločili pa ju bomo po obliki zadka. Samčev zadek je za oprsjem izrazito zožen in se nato kijasto odebeli. Zadek samice pa ni zažet, ampak je za oprsjem najširši in se proti koncu polagoma oži.

Sredozemski lesketnik je prebivalec tekočih voda, le izjemoma ličinke živijo drugje. Ličinke te vrste kažejo izjemno prilagodljivost in odpornost na neugodne življenjske razmere, saj v presihajočih potočkih preživijo tudi takrat, ko razmere ostalim vrstam kačjih pastirjev tega ne dopuščajo več. Vrsta pa zahteva, da je njen življenjski prostor v senci, zato ličink ne bomo našli v izpostavljenih delih vodotokov.

Sredozemski lesketnik je izrazito poletna vrsta, pri kateri se odrasli pojavijo junija in nato letajo do avgusta. Sončni pripeki pa se izogibajo tudi odrasli in raje letajo v senci obrežnih dreves ali celo v oblačnem vremenu. Samci, leteč nizko nad tlemi in po natančno zarisani poti, nadzorujejo dolge odseke ’svojega’ vodotoka. Med hitrim letom pa se radi ustavijo in za trenutek ali dva, kot brez teže, obstanejo v zraku…

Kovinsko zeleno telo in temne pterostigme so značilni za sredozemskega lesketnika, samca pa izdaja zažet zadek.