Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Črni ploščec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Črni ploščec

Črni ploščec (Libellula fulva) je značilno obarvan in ga težko zamenjamo s katero drugo vrsto. Odrasli so praviloma dolgi od 42 do 45 mm, čez krila pa merijo okoli 7 cm.

Preden spolno dozori ima mlad samec rjavo oranžne oči, živo oranžno telo, vzdolž sredine hrbtne strani zadka pa se mu vleče široka črna proga. Telo odraslega samca potemni, njegove oči pa osteklenijo – njegovo oprsje, obrazni del in zadnji trije členi zadka postanejo črni, osrednji del zadka sivkasto moder, oči pa sivo modre.

Za rod značilno črno polje na bazi kril je pri obeh spolih te vrste omejeno na zadnji par, na bazi sprednjega para kril je opazna le črna črta. Odrasle samice so obarvane podobno kot nedorasli samci, le njihove oči so črno sive. Za samice so značilne temne konice kril, ki so lahko prisotne tudi pri samcih. S starostjo tudi samice potemnijo, oranžno barvo njihovega telesa nadomesti temno rjava – takrat bomo samico najlažje spoznali po temnih konicah kril.

Črni ploščec živi v vodnih telesih s šibkim vodnim tokom, katerih bregovi so bogato porasli z visokim vodnim rastlinjem kot so trst, rogoz, jezerski biček, ježek ali vodna perunika. Najbolj mu ustrezajo opuščeni in zato bujno zarasli kanali in osuševalni jarki, kjer kot ličinka živi v organskem drobirju, ki se nabere med stebli rastlin.

To je zgodnje poletna vrsta. Odrasli se lahko pojavijo že proti koncu aprila, vendar se večji del ličink preobrazi maja in junija, osamljene črne ploščce pa lahko srečamo še v začetku avgusta. Tudi samci te vrste sedijo na izpostavljenem mestu od koder imajo dober pregled nad dogajanjem v okolici in se kot puščica zaganjajo v neželjene prišleke.

V Sloveniji je vrsta uvrščena med ogrožene vrste kačjih pastirjev. Opredeljena je kot ranljiva vrsta (V), ki jo ogroža zlasti pretirano čiščenje kanalov in jarkov in s tem uničenje življenjskega prostora ličink.

Za samca črnega ploščca so značilni temen obraz, modre steklaste oči in črni zadnji trije členi sivo modrega zadka.