Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Krvavordeči kamenjak

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Krvavordeči kamenjak

Krvavordeči kamenjak (Sympetrum sanguineum) je v Sloveniji zelo pogost in prav na Cerkniškem jezeru lahko, v zanj ugodnih letih, hkrati poleti na tisoče osebkov. Odrasel je navadno dolg od 34 do 39 mm, razpon njegovih kril pa meri okoli 5,5 cm.

Odrasel samec ima rdečkast obraz, z dolgimi dlakami gosto poraščeno rjasto rjavo oprsje in rdeč zadek. Njegov zadek je na prvi tretjini dolžine izrazito zažet in po obliki spominja na zelo ozek kegelj. Z izjemo črnih črt ob strani zadka in peščice majhnih črnih lis na  njegovem koncu je zadek spolno zrelega samca povsem rdeč. Za to vrsto so značilne v celoti črne noge. Telo nedoraslih samcev je svetlejše, oranžno.

Telo samice je umazano rumeno, njene oči pa temno rjave. Po sredini hrbtne strani njenega zadka teče tanka črna črta, ki jo na vsakem členu obdaja par črnih pik, na zadnjih dveh členih zadka pa se ta črta razširi v liso v obliki kaplje. Vzorec črnih črt krasi tudi stranici zadka.

Življenjski prostor krvavordečega kamenjaka je večina stoječih vodnih teles z gosto obrežno vegetacijo. V tekočih vodah je manj številčen.

Odrasli osebki so najpogostejši od junija do avgusta nato pa njihova številčnost septembra upade.

Samec krvavordečega kamenjaka ima kijast rdeč zadek. Za to vrsto so značilne v celoti črne noge.

Zadek mlade samice krvavordečega kamenjaka še ni ves umazano rumen, noge pa so že v celoti črne.

Zadek mladega samca krvavordečega kamenjaka še ni v celoti pordel, a vrsto spoznamo po povsem črnih nogah.

Krvavordeča kamenjaka v koleslju.