Rezultati iskanja
Puščica v desno
Lisasti ploščec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Lisasti ploščec

Lisasti ploščec (Libellula quadrimaculata) je en od treh predstavnikov rodu ploščcev pri nas. Odrasli v dolžino navadno merijo od 40 do 48 mm, razpon njihovih kril pa okoli 7 cm.

Samec in samica lisastega ploščca sta si navidez precej podobna. Vzorec njunih teles je enak, vendar je samec bolj zamolklih barv. Telo samice je oranžno rjavo, samec je obarvan olivno rjavo. Konec suličasto oblikovanega zadka, od 6. do 10. člena, je pri obeh spolih črn. Ob strani zadka, pa so vzdolžne rumene črte.

Za lisastega ploščca je značilno, da ima črno le bazo zadnjih kril; baza sprednjih kril je vedno prozorna. Poleg skoraj črne pterostigme pa ima ta vrsta še temno pego na sredini zgornjega roba kril!

Lisasti ploščec je prebivalec stoječih voda, vodotokom se rajši izogne. Najljubše so mu nekoliko zakisana vodna telesa z bogatim obrežnim rastlinjem.

Odrasli letajo že od konca aprila in se upehajo šele sredi septembra. Samci si izberejo visoko stebliko ali odmrlo vejo ob vodi, na kateri posedajo in opazujejo svoje ozemlje. Od tu se poženejo na vsakega vsiljivca, ki ga opazijo, in ga nemudoma spodijo.

Za lisastega ploščca je značilno, da ima črno obarvano le bazo zadnjega para kril.