Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Malinovordeči kamenjak

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Malinovordeči kamenjak

Malinovordeči kamenjak (Sympetrum fonscolombii) je dober letalec, ki se z območij izletanja že pozno spomladi rad seli proti severu Evrope in tudi k nam. Odrasel je navadno dolg od 33 do 40 mm, razpon njegovih kril pa meri okoli 5,5 cm.

Vitek zadek samca je, kot pri večini odraslih kamenjakov moškega spola, rdeče barve. Obrazni del je pri tej vrsti rdeč, prav tako so rdeče žile na krilih. Zanj je značilen moder spodnji del oči in svetla pterostigma s krepkim črnim robom. Noge te vrste so črne z rumenkasto vzdolžno progo na stegnih in golenih, baza zadnjega para kril pa je oranžna. Pri določanju moramo biti pozorni, saj mu je samec opoldanskega škrlatca (Crocothemis erythraea) zelo podoben, a ima škrlatec veliko širši zadek, njegove noge pa so povsem rdeče, brez črne barve.

Samica je blede oker barve, s črnimi vzdolžnimi črtami ob straneh zadka. Tudi ona ima črne noge z vzdolžno rumenkasto progo. Če pa jo pogledamo še v dvobarvne oči, zgoraj temnordeče in spodaj modre, je ne moremo zamenjati z nobeno drugo vrsto kamenjaka.

Malinovordeči kamenjak je prebivalec stoječih vod. Še posebej mu prijajo vodna telesa, ki se poleti močno segrejejo, na primer plitvine večjih jezer, plitvi glinokopi in kali. Všeč mu je tudi, če so tla v okolici vode suha in topla in le borno porasla z rastlinjem. Priljubljenost tople vode pri tej vrsti je bržkone povezana s hitrim razvojem ličinke, saj se ta od jajčeca do odrasle živali razvije zelo hitro, že v isti sezoni.

Odrasle lahko opazujemo letati od aprila do oktobra. Za samce te vrste je značilno, da na izpostavljenem mestu kratek čas posedijo, nato pa se dvignejo v zrak in svoje ozemlje nadzorujejo med dolgotrajnim letenjem.

Spomladanska opažanja lahko v veliki meri pripišemo prišlekom, ki so k nam prileteli z območja Sredozemlja, a so pri nas potrdili tudi prezimitev te vrste!

Samec malinovordečega kamenjaka ima moder spodnji del oči, rdeče žile na krilih in oranžno bazo zadnjega para kril.