Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Modri ploščec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Modri ploščec

Modri ploščec (Libellula depressa) je zaradi svojega izrazito širokega, sploščenega zadka videti zelo robusten. Odrasel v dolžino meri okoli 39 do 48 mm, razpon njegovih kril pa okoli 7 cm.

Odrasel samec ima v celoti svetlo moder zadek, le zadnji (10.) člen je modrikasto črn; zadek mladih samcev pa je oranžno rjav. Na robu srednjih zadkovih členov (od 3. do 8.) so ozke polkrožne rumene lise, ki s starostjo pomodrijo. Za modrega ploščca sta značilni še dve široki (antehumeralni) progi na hrbtni strani sprednjega dela oprsja, ki sta pri samcu bledo modri, pri samici pa bledo sivi. Za oba spola je značilna izrazita temno rjava do črna lisa na bazi vseh štirih kril in temno rjave oči.

Odrasla samica ima, v primerjavi s samcem še širši, rjav zadek. Tudi rumene lise na robu zadka so pri samici širše kot pri samcu.

Modri ploščec je izredno odporna in prilagodljiva vrsta, značilna za plitve mlake in kale, torej za bolj ali manj nezaraščena vodna telesa, ki se poleti močno pregrejejo, pozimi pa v celoti zmrznejo. Dobro pa se počuti tudi v ostalih manjših stoječih vodah in tudi reguliranih potokih.

Prve odrasle bomo lahko opazili že pozno aprila, v največjem številu pa se pojavijo maja in junija in nato letajo nekako do srede septembra. Posebno samci so zelo vpadljivi, saj posedajo na izpostavljenem mestu, s katerega se neutrudno zaganjajo v vsiljivce in na ta način navadno obvladujejo celotno mlako, iz katere so prilezli.

Modri ploščec svoj teritorij rad nadzira z razgledišča.