Rezultati iskanja
Puščica v levo
Opoldanski škrlatec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Opoldanski škrlatec

Opoldanski škrlatec (Crocothemis erythraea) je afriška vrsta, ki se je v zadnjih desetletjih z območja Sredozemlja razširil po večjem delu Evrope, skoraj do Skandinavije. Odrasla žival je praviloma dolga od 36 do 45 mm, razpon njenih kril pa meri okoli 6 cm.

Samca bomo težko zamenjali s katero od drugih vrst kačjih pastirjev, ki živijo pri nas, čeprav mu je malinovordeči kamenjak (Sympetrum fonscolombii) na hitro precej podoben. Za opoldanskega škrlatca je značilno v celoti škrlatno rdeče telo. Njegov širok, suličasto oblikovan, zadek in noge so povsem rdeči, kakršen koli črn vzorec je odstoten! Na bazi vseh štirih kril imata oba spola liso temno oranžne barve.

Samica (in mlad samec) je povsem drugače obarvana kot spolno zrel samec. Njeno telo je svetlo rjavo. Vzdolž sredine hrbtne strani oprsja, med krili, ima širok bel pas. Belkasti (antehumeralni) progi ima tudi na hrbtni strani sprednjega dela oprsja. Vzdolž sredine hrbtne strani zadka poteka temno rjava črta, ki jo ’prekinjajo’ kratke temne prečne črte.

Opoldanski škrlatec živi v stoječih vodah in pri izbiri ustreznega vodnega telesa ni izbirčen. Gramoznice, plitve akumulacije, ribniki in glinokopi ter melioracijski kanali in kali so vsi dobrodošli.

Opoldanski škrlatec leta od maja do septembra. Zanj je značilno, da nima sinhroniziranega razvoja, kar pomeni, da se v istem vodnem telesu ene ličinke v odrasle preobrazijo že maja, druge pa šele septembra.

Noge in suličasto oblikovan zadek samca opoldanskega škrlatca so v celoti škrlatno rdeče barve.