Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Prodni modrač

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Prodni modrač

Prodni modrač (Orthetrum cancellatum) je slok, a krepek, hiter kačji pastir, ki v dolžino navadno doseže 44 do 55 mm, razpon njegovih kril pa meri okoli 7,5 cm.

Odrasli, spolno zreli samci, imajo rumenkast obraz, črno zelene oči, rjavo oprsje in moder zadek. Rob vzdolž celotnega zadka krasi tanek rumen pas, zadnji trije členi pa so črni. Tudi zadkovi priveski so črni. Kasneje, ko se zrelost prevesi v starost, modri samci skoraj povsem potemnijo, le konec zadka vedno ostane črn. Mladi samci so obarvani enako kot samice, njihovo telo je rumeno, zadek pa krasijo vzdolžni črni pasovi. Za razliko od samic imajo nedorasli samci svetle, bledo zelenkaste oči z rjavim pridihom.

Odrasla samica je rumena, njen vitek zadek krasijo vzdolžni črni pasovi. Z mladim samcem je ne bomo zamenjali, ker ima samica temne, modrikasto rjave oči. Stara samica potemni in izgubi črn vzorec na zadku. Njen zadek se obarva zelenkasto rjavo in pogosto dobi modrikast pridih.

Prodni modrač najraje živi v stoječih ali počasi tekočih vodah z malo ali nič vodnega in obrežnega rastja; najpogostejši je v ribnikih in gramoznicah.

Prvi odrasli osebki se lahko na toplih legah in v toplih letih pojavijo že pred majem, glavni čas letanja te vrste pa je poletje, od junija do avgusta.

Samci so nepopustljivi bojevniki, ki se pri varovanju svojega ozemlja ne ustrašijo niti mnogo večje deve ali spremljevalca. Največkrat jih bomo opazili kako posedajo na golem jezerskem bregu ali z veliko hitrostjo letijo tik nad vodno gladino.

Spolno zrela samica prodnega modrača ima umazano rumen zadek okrašen z vzdolžnimi črnimi pasovi, oči pa rjave.