Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Progasti kamenjak

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Progasti kamenjak

Progasti kamenjak (Sympetrum striolatum) leta dolgo v jesen in bo pogosto zadnji kačji pastir, ki ga bomo videli pred prihodom zime. Odrasla žival je praviloma dolga od 35 do 44 mm, čez krila pa meri okoli 5,5 cm.

Odraslega samca progastega kamenjaka bomo najbolj zanesljivo spoznali po dveh širokih bledo rumenih progah na strani oprsja. Ima vitek oranžno rdeč zadek, ki nikoli ni tako kijaste oblike kot pri samcih drugih vrst kamenjakov. Njegove noge so črne z jasnimi rumeni črtami vzdolž stegen in goleni. Oranžna lisa na bazi kril pa je pri tej vrsti zelo majhna in omejena na del kril tik ob telesu.

Odrasle samice je veliko težje ločiti od samic večine ostalih vrst kamenjakov, ki živijo pri nas, saj je umazano rumeno telo z vzorcem tankih črnih črt in parnih pik na zadku značilno tudi za druge naše kamenjake. Najbolj zanesljivo se od ostalih vrst loči po obliki izrastka (vulvarna luska) na trebušni strani ob koncu zadka. Ta luska ima pri samici progastega kamenjaka obliko izrazito podaljšanega trikotnika (spodnja stranica je zelo dolga), vrh luske pa je tudi nekoliko podaljšan.

Progasti kamenjak je prebivalec stoječih vodnih teles, vendar ni pri izbiri ustreznega življenjskega prostora niti najmanj izbirčen, zato lahko ličinke živijo tudi v počasi tekočih vodotokih in celo v vodnih telesih, kjer se mešata morska in celinska voda (brakična voda).

Omenili smo že, da sodi progasti kamenjak med najbolj vztrajne letalce v smislu dolžine obdobja letanja. Prve odrasle vidimo letati že junija, redno pa jih lahko opazujemo še oktobra, včasih tudi novembra ali celo decembra.

Samec progastega kamenjaka z izrazitima, širokima rumenima progama na strani oprsja.