Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Temni modrač

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Raznokrili kačji pastirji (Anisoptera) / Ploščci

Temni modrač

Temni modrač (Orthetrum albistylum) je vitek in eleganten modrač, ki je navadno dolg od 45 do 50 mm, razpon njegovih kril pa meri okoli 7 cm.

Samec temnega modrača je na prvi pogled zelo podoben prodnemu modraču (Orthetrum cancellatum), a so njegove barve v primerjavi s tem videti zbledele. Oči temnega modrača so modrikasto sive, njegovo oprsje sivo, zadek pa bledo moder z ozkimi, rahlo polkrožnimi, vzdolžnimi črtami umazano bele barve na robu. Zadnji štirje členi samčevega vitkega zadka so črni, zato beli zadkovi priveski še bolj izstopajo.

Samica je bolj zamolklih barv od samice sorodnega prodnega modrača. Spoznali jo bomo po svetlejših, modrikasto sivih očeh in peščeno rjavem zadku, ki ga krasijo izrazite, črne polkrožne črte ob njegovem robu. Tako kot samec ima tudi samica zadkove priveske bele, poleg tega pa ima samica bel tudi zadnji, deseti, člen zadka.

Temni modrač živi v stoječih vodah, vrsta pa na kakovost vode ni občutljiva. Pravzaprav imajo ličinke najraje blatno in zamuljeno dno kanalov, glinokopov in ribnikov.

Odrasli temni modrači letajo od konca maja do sredine septembra. Samca lahko pogosto opazujemo posedati na golem jezerskem bregu, kadar pa ne počiva, rad z izjemno hitrostjo leti tik nad vodno gladino.

Samico temnega modrača spoznamo po rjavem zadku z vzorcem črnih polkrožnih črt ob robu in beli konici zadka.