Rezultati iskanja
Sinji presličar

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Enakokrili kačji pastirji (Zygoptera) / Presličarji

Sinji presličar

Sinji presličar (Platycnemis pennipes) je edini predstavnik družine presličarjev, ki živi v Sloveniji. Odrasla žival je praviloma dolga od 35 do 37 mm, razpon njenih kril pa meri okoli 4,5 cm.

Samec sinjega presličarja je svetlo moder kačji pastir; tudi trebušna stran njegovega zadka je svetlo modra. Hrbtna stran njegovega zadka in oprsja je porisana s črnim vzorcem. Značilno široko glavo krasi par temno modrih oči. Značilne so tudi svetle noge. Umazano bele goleni s tanko vzdolžno črto na sredini (te so pri moških predstavnikih rodu pogosto značilno sploščene) so ob straneh porasle z dolgimi nežnimi trni, zato imajo videz peresa.

Samice imajo belo telo z vzorcem črnih črt na hrbtu, vendar je potrebno biti pri določanju spola previden, saj so tudi mladi samci sprva beli in se šele kasneje obarvajo modro.

Sinji presličar najraje naseljuje počasi tekoče kraške reke z bogato obraslimi rečnimi bregovi, vendar pri izbiri življenjskega prostora ni izbirčen. Zato ga najdemo pravzaprav v vseh vodnih telesih, le gozdnih potokov in vodnih teles nad 800 m nad morjem se izogiba.

Glavnina odraslih osebkov poleti junija in julija, prvi se lahko pojavijo že v začetku maja, zadnji pa letajo še septembra.

Temno modre oči na široki glavi, umazano bele noge in nebeška modrina zadka so značilni za sinjega presličarja.