Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Prodni paškratec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Enakokrili kačji pastirji (Zygoptera) / Škratci

Prodni paškratec

Prodni paškratec (Erytromma lindenii ali Cercion lindenii) je dolg med 30 in 36 mm, razpon njegovih krilc pa meri med 19 in 21 mm.

Samec je s svojo nebesno modro barvo telesa in črnim vzorcem na moč podoben rodu škratcev (Coenagrion), a so njegove oči v celoti modre, medtem ko imajo škratci vrhnji del oči črn. Za samca prodnega paškratca značilne v celoti modre oči, široki modri antehumeralni progi in modro 'lučko' omejeno na skrajni konec zadka lahko opazimo že na daleč. Od blizu pa opazimo še vzorec značilno oblikovanih črnih lis na hrbtni strani zadka. Črna lisa na 2. členu zadka ima obliko keliha, lise od 3. do 6. člena pa obliko sulice, hrbtni del 7. in 8. člena pa črna lisa v celoti prekriva. Telo samice je svetlo zeleno, le srednji del zadka je moder. Črn vzorec na hrbtni strani njenega zadka pa tvorjio lise drugačnih oblik. Za to vrsto je značilna tudi svetlo siva, razmeroma dolga pterostigma.

Prodni paškratec je toploljubna vrsta, najpogostejša v območju Sredozemlja. Živi v večjih stoječih ali počasi tekočih vodah, bogatih s kisikom in gosto vodno vegetacijo. Odrasli imajo navado brzeti nizko nad vodno gladino in počivati na plavajočem ali iz vode štrlečem rastlinju daleč od obale.

V naših krajih odrasle najpogosteje srečamo julija in avgusta.

Prodni paškratec je v Sloveniji ogrožen, kot ranljiva vrsta (V) je uvrščen na Rdeči seznam.

Prodnega paškratca bomo redko srečali na kopnem, saj se najboljše počuti nad jezersko gladino.