Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Veliki rdečeokec

Domov / Živalski svet / Kačji pastirji / Enakokrili kačji pastirji (Zygoptera) / Škratci

Veliki rdečeokec

Veliki rdečeokec (Erythromma najas) je dolg od 30 do 36 mm, razpon njegovih kril pa meri okoli 4,5 cm. Tako je nekoliko večji in bolj čokat od podobno obarvanega modrega kresničarja (Ischnura elegans), ki pa ima zelenkasto modre oči.

Za samca velikega rdečeokca so zelo značilne krvavo rdeče oči. Njegove noge so v celoti temne, prav tako je enotno obarvan hrbtni del oprsja. Tudi hrbtna stran zadka je skoraj vsa temna, nebleščeče črna ali sivkasta. Modra barva je pri tej vrsti omejena na oprsje ter prvi in zadnja dva člena zadka, kjer je od črne barve jasno ločena pod pravim kotom. Trebušna stran ostalega dela zadka je bledo zelena.

Samica je videti temnejša od samic ostalih vrst enakokrilih kačjih pastirjev, njene rjave oči pa so pogosto rdečkaste. Hrbtna stran njenega zadka je vsa črna, tudi hrbtno stran oprsja krasita le dve, prav kratki, zeleni črti.

Veliki rdečeokec je vrsta vezana na stoječa in počasi tekoča vodna telesa, kjer uspevajo plavajoče vodne rastline, saj samice v njihove liste in stebla odlagajo jajčeca, pa tudi samci najraje posedajo na njih.

Odrasle živali bomo lahko opazovali med aprilom in avgustom. Največje število velikih rdečeokcev se na vodnih telesih, kjer rastejo rumeni blatnik (Nuphar luteum), beli lokvanj (Nymphaea alba) ali različne vrste dristavcev (Potamogeton sp.) s plavajočimi listi, pojavi junija.

Rdeče oči in enotno bakreno črna hrbtna stran oprsja sta značilni za velikega rdečeokca.