Rezultati iskanja
Puščica v levo
Citronček

Domov / Živalski svet / Metulji / Belini

Citronček

Razpon kril: 55–60 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: odrasli se izležejo konec junija in so aktivni še julija, nato mirujejo (diapavza) in spet letajo jeseni; prezimijo v duplih in razpokah ter so prvi metulji, ki jih lahko opazujemo ob prvih spomladanskih otoplitvah
Hranilne rastline gosenice: navadna krhlika (Frangula alnus), vrste iz rodu kozja češnja (Rhamnus)

Citronček (Gonepteryx rhamni) je velik metulj z značilno zašiljenimi konicami kril. Zaradi njih metulj v mirovanju z zaprtimi krili spominja na suh list. Njegova krila so enotno obarvana, le sredi sprednjih in zadnjih kril imajo oranžno pego. Samec ima krila limonino rumene barve, krila samice pa so bledo rumeno zelenkasta in spominjajo na barvo sveže stisnjene limonade. Trup je zgoraj na gosto poraščen z dolgimi bleščečimi belo sivimi dlakami, barva trebušne strani trupa in nog pa se ujema z barvo kril.

Citrončki letajo tako ob obronkih gozdov in po svetlih gozdovih, kjer uspevajo hranilne rastline, kot po odprtih suhih ali vlažnih travnatih krajih raztreseno poraslih z grmovjem. Pojavljajo se vse od morja do visokogorja, kjer jih najdemo tudi preko 2500 m visoko.

Citronček