Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Repin belin

Domov / Živalski svet / Metulji / Belini

Repin belin

Razpon kril: 36–48 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v dveh ali treh generacijah od marca do oktobra
Hranilne rastline gosenice: vrste iz družine križnic (Brassicaceae)

Repin belin (Pieris rapae ali Artogeia rapae) je po obarvanosti in vzorcu podoben kapusovemu belinu (Pieris brassicae), a je veliko manjši. Osnovna barva zgornje strani njegovih kril je bela z rahlim sivkastim poprhom ob telesu. Črn je zunanji zgornji kot sprednjega para kril in lise na krilih. Oba spola imata črno liso na zgornjem robu zgornje strani zadnjih kril, in dve lisi na sredi spodnje strani sprednjih kril, medtem ko imajo samci na zgornji strani sprednjih kril po eno, samice pa po dve črni lisi. Spodnja stran zadnjega para kril je pri repinem belinu rumenkasta z rahlim sivim poprhom; spodnja stran sprednjih kril pa je rumenkasta le v zgornjem zunanjem kotu kril, ostali del pa je bel.

Repin belin je še vedno en najpogostejših dnevnih metuljev pri nas in v Evropi. Najdemo ga vse od morja do visokogorja, kjer pa gre podobno kot na skrajnem severu Skandinavije, za seleče osebke.

Odrasle lahko opazimo pravzaprav v vseh življenjskih okoljih, kjer uspeva kakšna križnica. Ličinke lahko v nasadih gojenih križnic, kot sta zelje ali ohrovt, povzročijo precejšnjo škodo, vendar pa je pretirana uporaba pesticidov v zadnjih desetletjih njihove populacije precej načela…

Repin belin