Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Jadralec

Domov / Živalski svet / Metulji / Lastovičarji

Jadralec

Razpon kril: 55–70 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: navadno v dveh generacijah; prva leta od maja do junija, druga pa od avgusta do septembra
Hranilne rastline gosenice: predvsem črni trn (Prunus spinosa), redkeje nekatere druge rastline iz družine rožnic (glog, jerebika), včasih sadno drevje

Jadralec (Iphiclides podalirius) ima podobno kot lastovičar telo in krila rumene barve s črnim vzorcem, ki ga oblikujejo vzdolžne črne črte. Za razliko od lastovičarja je osnovna barva kril jadralca bolj bledo rumena. Tudi samice te vrste so večje in bolj bledih barv od samcev. Ob zunanjem robu zadnjih kril ima jadralec črno obrobljene modre lise. Na koncu zadnjih kril pa lažni očesi črne, modre in oranžne barve ter dolga repka – lažni tipalnici. Čokata gosenica se s svojo zeleno barvo dobro skriva med gostimi vejami hranilne rastline.

Odrasli metulji so odlični letalci, ki dobro izkoriščajo zračne tokove in lahko precejšnje razdalje prejadrajo. Privabljajo jih bujno cvetoče rastline z obilico medičine (nektarja). Pojavljajo se v različnih življenjskih prostorih. Opazujemo jih lahko v grmovnati pokrajini, na odprtih travnatih površinah, ob obronkih gozdov ali na kamnitih pobočjih; pogosto na vročih in suhih območjih.

Jadralec