Rezultati iskanja
Modrini

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Metulji

Modrini

Pisančki
Puščica v desno
Šekavčki
Puščica v levo

Modrini (Lycaenidae) so zelo velika družina majhnih metuljev, ki je v Evropi zastopana z več kot 100 vrstami, v Sloveniji pa jih najdemo 52. Sem uvrščamo modrine, cekinčke in repkarje.

Za večino vrst je značilen izrazit spolni dimorfizem. Samci so praviloma veliko bolj pisani, kovinsko modrih ali oranžnih odtenkov. Samice niso tako živih barv. Številne samice, ki imajo modro obarvane samce, so bolj ali manj enotno temno rjave. Modrini so si na videz zelo podobni in čeprav so razlike v barvi in vzorcu spodnje strani kril bolj ali manj jasne, je vrste med seboj nemalokrat težko razlikovati.

Samci mnogih vrst modrinov se zelo radi zbirajo na vlažnih tleh, kjer iz vode črpajo mineralne snovi, ki jih v prehrani metuljev primanjkuje. Zato jih bomo zlahka našli na golih tleh ob bregu jezera, kala ali mlake, pa tudi ob luži na makadamski cesti se radi dobijo.

Modrini imajo majhne gosenice, ki so pogosto vezane na določeno vrsto rastline, so varovalnih barv in jih težko opazimo. Večina gosenic tvori sladek izloček, ki privablja nekatere mravlje, saj je zelo hranljiv. Mravlje lahko v zameno za sladko nagrado gosenicam nudijo zaščito pred parazitskimi vrstami kožekrilcev in dvokrilcev. Pri nekaterih vrstah modrinov, ki jim pravimo mravljiščarji, pa je odnos z mravljami obligatoren, kar pomeni, da te vrste brez povezave z mravljami ne morejo preživeti.