Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Homuličin krivček

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Homuličin krivček

Razpon kril: 23–30 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni ali dveh generacijah od aprila do avgusta
Hranilne rastline gosenice: vrste iz rodu homulica (Sedum)

Homuličin krivček (Scolitantides orion) je srednje velik metulj iz družine modrinov. Ko ga bomo opazovali med počitkom, srkanjem medičine ali odlaganjem jajčec, ga bomo težko zamenjali s kakšnim drugim dnevnim metuljem. Svetlo sivo spodnjo stran kril namreč krasi vzorec izrazito poudarjenih črnih peg, na zadnjih krilih spodaj pa ima ob zunanjem robu oranžen pas, ki se ga z obeh strani držijo črne pege.

Samec je zgoraj temno rjav z nekaj modrine po sredi sprednjega para kril in temno pego na sredini. Ob zunanjem robu sprednjih in zadnjih kril teče pas modrih, ozkih polmesečastih lis. Resice na zunanjem robu kril so izrazito črno–bele.

Samica je zgoraj pretežno temno rjava, za samca značilno modrino, je pri njej komaj zaznati in tudi vzorec polmesečastih lis je pri nje zelo zabrisan.

Homuličin krivček je povsod po Evropi in tudi pri nas precej redka vrsta metulja, ki živi na zelo toplih legah. Največkrat ga bomo opazili na suhih kamnitih in grmovnatih pobočjih s tanko plastjo prsti, kjer razmere najbolj ustrezajo hranilnim rastlinam ličink. Zanimivo je, da za gosenice, preden se te zabubijo, nekaj časa skrbijo določene vrste mravelj. Več možnosti za srečanje z njim imamo na Primorskem, saj je z zaraščanjem suhih gmajn z Notranjske že skoraj izginil …

Kot ranljiva vrsta (V) je uvrščen na Rdeči seznam ogroženih metuljev Slovenije.

Homuličin krivček