Rezultati iskanja
Puščica v levo
Kraški modrin

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Kraški modrin

Razpon kril: 26–34 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od julija do oktobra
Hranilne rastline gosenice: navadna podkvica (Hippocrepis comosa)

Kraški modrin (Polyommatus coridon ali Lysandra coridon ali Meleageria coridon) sodi med večje modrine, a je še vseeno precej majhen metulj. Samec je zgoraj sinje moder z izrazitim kovinskim leskom, ob robu sprednjih kril pa ima širok črno siv pas; ta je na zadnjih krilih ozek, a se mu tu pridruži še niz ovalnih črno sivih lis. Temna barva robnega pasu po žilah prodira v notranjost kril. Spodaj je samec svetlo do rjavkasto siv s svetlo turkiznim poprhom ob telesu in vzorcem črnih pik s širokim belim robom na sredi kril. Tudi oranžno-črna ’očesca’ nanizana ob zunanjem robu spodnje strani zadnjih kril so belo obrobljena. Za kraškega modrina je značilna še podolgovata bela lisa med pasom oranžnih in nizom belo obrobljenih črnih pik na spodnji strani zadnjih kril.

Samica je zgoraj temno rjava in ima ob spodnjem robu zadnjih kril vrsto oranžnih očesc. Kot pri samcu, so resice na robu njenih kril dvobarvne, bele in sivorjave, vendar je dvobarvnost resic pri samicah še izrazitejša. Spodnja stran njenih kril je rjava z zelenkastim poprhom pri telesu, vzorec črnih pik s širokim belim robom in oranžnih očesc pa je pri samici enak kot pri samcu.

Tudi kraški modrin je mirmekofilna (’mravljeljubna’) vrsta, saj nekatere vrste mravelj posvojijo rastoče metuljeve ličinke in nato zanje skrbijo dokler se gosenice ne zabubijo.

Kraški modrin je pri nas pogosta toploljubna vrsta. Živi na pisano cvetočih suhih travnikih in grmovnatih območjih z nizko travo, na primer na kraških gmajnah. Prijajo mu tople lege na apnenčasti podlagi, kjer se pojavlja od nižin do visokogorja.

Kraški modrin