Rezultati iskanja
Puščica v desno
Mali cekinček

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Mali cekinček

Razpon kril: 21–28 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v dveh do štirih med seboj delno prekrivajočih se generacijah od marca do novembra
Hranilne rastline gosenice: navadna (Rumex acetosa) in mala kislica (Rumex acetosella) in verjetno tudi rastline iz družine dresnovk (Polygonaceae)

Mali cekinček (Lycaena phleas) je najmanjši med, že tako majhnimi, cekinčki pri nas. Za razliko od ostalih cekinčkov sta si samica in samec malega cekinčka na videz zelo podobna.

Osrednji del zgornje strani sprednjih kril je temno oranžne barve kovinskega leska z vzorcem črnih peg, ob robu kril pa ima širok temno rjav pas. Na zgornji strani zadnjih kril je barvni vzorec obrnjen, osrednji del je enotno temno rjav, ob spodnjem robu kril pa teče širok pas živo oranžne barve, ki ga prekinja nekaj črnih peg tik ob robu. Sprednja krila so spodaj v sredini prav tako oranžna, vendar je pas ob robu kril rjavkasto siv, črne pege na sredi pa belo obrobljene. Večji del spodnje strani zadnjih kril je rjavkasto siv in posut z drobnimi črnimi pikami, ob zunanjem robu pa teče, za to vrsto značilen, pas rdeče oranžnih lis podkvaste oblike. Na spodnjem zunanjem robu zadnjih kril ima mali cekinček zajedo, resice na robu njegovih kril pa so bele.

Mali cekinček je zelo prilagodljiva vrsta in se pojavlja v zelo raznolikih življenjskih okoljih. Najraje ima bogato cvetoče travnike, tako suhe kot bolj vlažne, z izrazito strukturiranim rastjem, najdemo pa ga tudi v opuščenih kamnolomih in na cestnih brežinah, torej habitatih, ki jih je ustvaril človek. Za malega cekinčka so pomembni tudi deli golih tal, kamor se metulji hodijo gret in jih samčki vključijo v svoj teritorij.

Je izrazito nižinska vrsta, zato bomo nanj nad 1000 m nad morjem le redko naleteli. Razširjen je po vsej Sloveniji, vendar v večjem delu Alp in Dinaridov manjka.

Mali cekinček

Mali cekinček