Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Mali repkar

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Mali repkar

Razpon kril: 26–30 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: ena podaljšana generacija od konca maja do začetka avgusta
Hranilne rastline gosenice: črni trn (Prunus spinosa)

Mali repkar (Satyrium acaciae) je najmanjša vrsta tega rodu pri nas. Zgoraj je samec sprane temno rjave barve, le v spodnjem notranjem kotu zadnjih kril ima dve zabrisani oranžni pegi. Samica, ki je za odtenek večja, je zgoraj kostanjevo rjava, na zadnjih krilih pa ima tri opazne oranžne pege. Zanjo je značilen tudi šop črnih dlačic na koncu, sicer sivo rjavega, zadka.

Barva spodnje strani samčevih kril, vključno z nekaj oranžnimi lisami v spodnjem kotu kril, je ’obledela’. Samica ni tako svetla. Samčka bomo prepoznali tudi po črni piki ob zunanjem delu srednje oranžne lise. Ta črna pika je pri samici pomanjšana in trikotne oblike ali pa zabrisana. V eni od oranžnih lis je pri obeh spolih tudi modrikasta pega. Repek na rob kril je pri malem repkarju tanek in droben.

Mali repkar je najbolj toploljubna vrsta izmed naših repkarjev. Zato najrajši živi v nižinskih predelih Slovenije, do kakšnih 600 m nad morjem, višje pa je redek oz. se pojavlja le izjemoma. Njegov življenjski prostor so gozdni robovi in grmišča. Zelo dobro se znajde tudi na travnikih v zaraščanju, kjer raste črni trn, edina hranilna rastlina gosenic, odrasle metulje pa privabljajo belo cvetoče medonosne rastline.

Mali repkar