Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Širokorobi mnogook

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Širokorobi mnogook

Razpon kril: 21–27 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v dveh generacijah; od maja do junija in od julija do avgusta
Hranilne rastline gosenice: vrste iz družine metuljnic (f. Fabaceae)

Širokorobi mnogook (Plebejus argus) je majhen metulj, razpon njegovih kril pa ga uvršča med srednje velike predstavnike svoje družine. Zgornja stran samčevih kril je vijolično modra z izrazitim, širokim črnim robom, ki se razprši v modrino kril, prav na robu pa je pas snežno belih resic. Njegova spodnja stran je siva s svetlo modrim poprhom ob telesu. Okrašena je s poudarjenimi belo obrobljenimi črnimi pegami, ob robu pa ima še niz oranžnih lis. Teh se z notranje strani oklepajo črne polkrožne lise, na zunanji strani pa se jih dotikajo ovalne črne pege, ki so na sredi praviloma kovinsko modre. Oranžne pege so pri samcu izrazite na zadnjih krilih, na sprednjih pa proti vrhu zbledijo. Za samca je značilen še droben trn na konici golenca sprednje noge, ki ga samci ostalih vrst tega rodu nimajo.

Samica je zgoraj rjava, ob robu kril pa ima niz oranžnih polkrožnih lis, ki so na zadnjih krilih opazne, na sprednjih pa zabrisane. Vzorec na spodnji strani njenih kril je podoben kot pri samcu,vendar na sivo rjavi podlagi. Poleg tega so oranžne lise ob zunanjem robu spodnje strani kril pri samici izrazite tudi na sprednjem paru kril.

To je izrazito mirmekofilna vrsta, saj ličinke širokorobega mnogooka z vonjem, ki ga oddajajo, privabijo nekatere vrste mravelj, te gosenice odnesejo v mravljišče in zanje skrbijo dokler se ne zabubijo.

Širokorobi mnogook je pri nas pogosta vrsta modrina. Poleti bomo odrasle lahko opazovali skoraj na vsakem cvetočem travniku, saj živi tako na vlažnih kot suhih traviščih, pojavlja pa se od morja in skoraj do gozdne meje.

Širokorobi mnogook