Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Svetli krhlikar

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Svetli krhlikar

Razpon kril: 26–35 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v dveh ali treh generacijah od srede marca do novembra
Hranilne rastline gosenice: zeli in grmovnice iz družin krhlikovk (Rhamnaceae), metuljnic (Fabaceae), drenovk (Cornaceae), rožnic (Rosaceae) in zlatičevk (Ranunculaceae)

Svetli krhlikar (Celastrina argiolus) sodi med naše večje modrine. Med počitkom, srkanjem medičine ali vode z raztopljenimi minerali z vlažnih tal ga bomo prepoznali po značilno svetli, modrikasto belo sivi, spodnji strani kril, ki jo krasi vzorec drobnih črnih lis in pik. Zgornja stran kril je pri samcih nebeško modra, rob pa je s tankim črnim pasom poudarjen le v zunanjem kotu kril.

Osnovna barva zgornje strani samičinih kril je nekoliko temnejše modre barve; od samca pa se jasno razlikuje po širokem črnem pasu, ki se začne v zgornjem kotu in nadaljuje ob celotnem zunanjem robu njenih sprednjih kril. Črnina na zgornji strani spodnjih kril je pri samici omejena na zgornji kot kril, vzdolž zunanjega roba kril pa ima nanizanih pet ali šest majhnih črnih pik.

Svetli krhlikar je en najbolj prilagodljivih in razširjenih vrst metuljev pri nas. Z izjemo visokogorja ga lahko opazujemo pravzaprav povsod, kjer so prisotni gozdni rob, grmičevje ali mejice. Največkrat ga bomo opazili letati ob gozdnem robu ali posedati po grmičevju, pogost je na suhih, vlažnih in gojenih travnikih, srečamo pa ga tudi ob gozdnih poteh, v parkih ali na vrtovih. Najraje se zadržuje v nižinah, opazili pa so ga še na višini 1300 m nad morjem.

Svetli krhlikar