Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Turkizni modrin

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Turkizni modrin

Razpon kril: 26–32 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni ali dveh generacijah od maja do avgusta
Hranilne rastline gosenice: pravi ranjak (Anthyllis vulneraria)

Turkizni modrin (Polyommatus dorylas ali Plebicula dorylas) je srednje velik modrin, ki ga prepoznamo po obarvanosti in vzorcu spodnje strani kril. Za to vrsto je značilen bel pas ob zunanjem robu spodnje strani kril, ki sega do niza ovalnih oranžnih lis (te so pri samici večje in bolj izrazite kot pri samcu). Samica ima na spodnji strani sprednjih kril niz velikih, belo obrobljenih črnih lis, ki se na notranji strani kril dotikajo oranžnih. Pri samcu so te črne lise manjše in nekoliko odmaknjene od zabrisanih oranžnih lis. Za oba spola je značilna velika bela lisa med nizom črnih in oranžnih peg na spodnji strani zadnjih kril.

Zgornja stran kril samca je enotne živo modre barve s kovinskim sijajem in z ozkim črnim pasom ob robu kril. Ta črnina se po žilah nekoliko razlije proti notranjosti kril. Samica je zgoraj temno rjava z nizom oranžnih lis ob zunanjem robu kril, ki se na zadnjih krilih vleče do treh četrtin, na sprednjih krilih pa do polovice dolžine roba kril.

Turkizni modrin leta po cvetočih travnikih in grmovnatih pobočjih od morja do visokogorja, kjer ga najdemo na travnatih pobočjih v zatišnih delih dolin.

Turkizni modrin