Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Zeleni robidar

Domov / Živalski svet / Metulji / Modrini

Zeleni robidar

Razpon kril: 23–30 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od marca do junija
Hranilne rastline gosenice: različne vrste iz družine metuljnic: navadna kozja detelja (Lembotropis nigricans), pravi ranjak (Anthyllis vulneraria) in prevezanka (Chamaespartium sagittale), vrste iz rodov košeničica (Genista) in relika (Chamaecytisus); tudi cvetni popki rastlin iz drugih družin, na primer: krhlika (Frangula), dren (Cornus) in kozja češnja (Rhamnus)

Zeleni robidar (Callophrys rubi) je majhen metulj z enotno kovinsko zeleno obarvano spodnjo stranjo kril. Je tudi edini metulj v Sloveniji, ki ima spodnjo stran v celoti zeleno. Zgornja stran njegovih kril je enotno rjava, tudi s kovinskim leskom.

Zeleni robidar je prilagojen na življenje v najrazličnejših življenjskih prostorih (habitatih). Najdemo ga na travnikih in gozdnih jasah, na grmovnatih območjih in na močvirnih predelih ter tudi na visokogorskih travnikih in na kamnitih pobočjih v zavetnih legah nad drevesno mejo. Njegove gosenice so lahko zelo različnih barv, vse od zelenih do rdečkasto rjavih odtenkov. Posebnost njegove bube je proizvajanje zvokov z drgnjenjem trebušnih členov (stridulacija). Seveda je, predvsem zaradi velikosti bube, njeno oglašanje zelo tiho.

Zeleni robidar