Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Dnevni pavlinček

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Dnevni pavlinček

Razpon kril: 50–60 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od junija do oktobra z vmesnim obdobjem mirovanja v najbolj vročih in suhih mesecih; odrasli metulji prezimijo in se naslednje leto pojavljajo od marca do maja
Hranilne rastline gosenice: velika kopriva (Urtica dioica) in navadni hmelj (Humulus lupulus)

Dnevni pavlinček (Inachis io) je en najbolj opaznih evropskih metuljev, saj ima na temno rdeči zgornji strani kril štiri velika pisana lažna očesa – na vsakem krilu eno. Plenilca skuša zmesti s hitrim zapiranjem in odpiranjem kril in kazanjem teh velikih ’oči’. Zimo in vroča poletja preživi v temačnih skrivališčih, na primer v drevesnih duplih, podzemskih jamah, na podstrešjih ali v kleteh. Zelo temna spodnja stran njegovih kril z opaznim vzorcem črnih črt mu pomaga, da se zlije z okolico, kjer v stanju mirovanja preživlja neugodne razmere.

Je en prvih metuljev, ki jih lahko spomladi opazimo, saj odrasli prezimijo in ob prvih daljših otoplitvah iščejo mačice vrb, kjer srkajo nektar. Dnevni pavlinček je pogost od morja do visokogorja. Leta ob bregovih rek poraslih z gozdom, po vlažnih travnikih in pašnikih in na območjih s stalnim človekovim vplivom, kjer velika kopriva pogosto tvori goste sestoje. Njegove ličinke živijo in se hranijo v skupinah, le tik preden se zabubijo se ločijo.

Dnevni pavlinček