Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Gozdni postavnež

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Gozdni postavnež

Razpon kril: 40–45 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od maja do začetka julija
Hranilne rastline gosenice: najprej veliki jesen (Fraxinus excelsior) in trepetlika (Populus tremula); kasneje v razvoju gosenice pa tudi zeli, na primer vrste iz rodov trpotec (Plantago) in jetičnik (Veronica)

Gozdni postavnež (Euphydryas maturna) živi na gozdnih jasah in ob poteh, navadno v vlažnih dolinah poraslih z mešanim gozdom, kjer uspevajo mladi sestoji velikega jesena in trepetlike. Rad ima bujno grmovno rastje, saj odrasli najraje srkajo medičino grmovnih vrst kot sta kalina in dobrovita. Za razvoj gosenice do odraslega metulja sta potrebni dve sezoni. V prvem letu mlade gosenice živijo in se hranijo v skupinah v zavetju svilene mreže, ki si jo spletejo. V jeseni skupaj z listjem padejo na tla, kjer prezimijo. Spomladi pa se odpravi vsaka po svoje in išče trpotce in jetičnike, s katerimi se hrani, dokler se ne zabubi.

Gozdni postavnež je redek metulj, ki se v glavnem pojavlja zelo lokalno. Ogrožajo ga predvsem goloseki in spreminjanje njegovega življenjskega prostora zaradi potreb kmetijstva. S krčenjem življenjskega prostora se manjšajo njegove populacije, zato je pri nas uvrščen na Rdeči seznam ogroženih metuljev in tudi zavarovan. Tudi gozdni postavnež je kvalifikacijska vrsta za določitev območij Natura 2000.

Zgornja stran njegovih kril je temno rjava z rjavkasto rdečimi pasovi lis. Nekaj lis na zgornji strani kril pa je, predvsem pri samcih, svetlejših – kremasto bele barve. Spodnja stran kril je opečnato rdeča, na zadnjih krilih ima značilno razporejen kremasto bel pas lis in nekaj manjših lis bližje telesa.

Gozdni postavnež