Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Jetičnikov pisanček

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Jetičnikov pisanček

Razpon kril: 29–35 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od maja do julija
Hranilne rastline gosenice: vrste iz rodov trpotcev (Plantago), jetičnikov (Veronica), verjetno pa tudi rod škrobotcev (Rhinanthus), črnilcev (Melampyrum) in naprstcev (Digitalis)

Jetičnikov pisanček (Melitaea aurelia) sodi v skupino štirih ozko sorodnih in na videz zelo podobnih pisančkov, ki imajo v notranjem kotu spodnje strani zadnjih kril pas črno obrobljenih temno oranžnih in bledo rumenih lis brez črne pike. Te vrste so poleg jetičnikovega še močvirski, temni in navadni pisanček. Prepoznavanje teh vrst na terenu je pogosto nezanesljivo in zahteva obilo izkušenj. Od temnega se jetičnikov pisanček na primer zanesljivo loči le po zgradbi spolnega aparata samca … Za jetičnikovega pisančka so značilne svetle in temne dlačice na spodnji strani tipalčic oz. palpov (parni čutilni organ pod metuljevimi očmi).

Jetičnikov pisanček živi na ekstenzivnih travnikih, ki so košeni največkrat enkrat na leto. Pojavlja se v glavnem v nižinah, čeprav ga lahko opazimo vse do gozdne meje. Najpogostejši je na Primorskem, na primer na Krasu in v Vipavski dolini. Drugod po Sloveniji pa se pojavlja zelo razpršeno in še to le v majhnih izoliranih populacijah.

Ravno razdrobljenost življenjskega prostora jetičnikovega pisančka je glavni razlog za njegovo uvrstitev na slovenski rdeči seznam v kategorijo ranljiva vrsta. Majhnim, nepovezanim populacijam namreč grozi izumrtje zaradi opuščanja košnje in posledičnega zaraščanja na eni in intenzifikacije gospodarjenja s travniki z uporabo umetnih gnojil in s prepogosto košnjo na drugi strani.

Jetičnikov pisanček