Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Mali koprivar

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Mali koprivar

Razpon kril: 39–50 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni do treh generacijah od maja do oktobra; odrasli metulji prezimijo in naslednje leto letajo od marca do maja
Hranilne rastline gosenice: velika kopriva (Urtica dioica)
 
Mali koprivar (Aglais urticae) je en prvih metuljev, ki jih spomladi vidimo letati. Odrasli prezimijo v zavetju drevesnih dupel ali hiš in ob prvih toplih dneh pridejo na plano.

Zgornja stran njegovih kril je oranžno rdeča, ob zgornjem robu sprednjih kril se izmenjujejo črne in svetle - rumenkaste robate lise, zadnja svetla lisa pa je bela. Zunanji rob sprednjih in zadnjih kril krasijo črno obrobljene, bleščeče modre polmesečaste lise. Dolge, zlato sijoče rjave dlake s telesa segajo še na temnejši in zlato poprhnjen del kril ob telesu. V notranjem kotu spodnjih kril je velika črna lisa, tri manjše črne lise pa so še v sredi sprednjih kril. Spodnja stran kril je izrazito varovalno obarvana, rjavo črna, s svetlejšim rjavim pasom.

Mali koprivar ima zelo velik areal (območje razširjenosti), ki sega od najbolj severnih do najbolj južnih delov Evrope. Pojavlja se povsod, kjer uspevajo hranilne rastline gosenic, od morja do visokogorja. Pogost je v bližini človeških naselij, na pašnikih in ob robovih rečnih logov.

Mali koprivar