Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Pogrebec

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Pogrebec

Razpon kril: 55–65 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od junija do julija; odrasli metulji prezimijo in naslednje leto letajo od marca do junija
Hranilne rastline gosenice: vrste iz rodu vrb (Salix), brez (Betula) in topolov (Populus)

Pogrebec (Nymphalis antiopa) je en naših največjih in, kljub zadržanim barvam, najlepših metuljev. Ima temno rjavo telo in zgornjo stran kril. Vzdolž zunanjega roba kril se vleče širok rumen pas, tik ob njem pa so nanizane nebeško modre pege. Rumenkast pas s starostjo obledi in postane pri osebkih, ki so prezimili, bel. Ozek bel marmoriran vzorec na zgornjem robu sprednjih kril prekinjata dve oglati rumenkasti lisi pri zunanjem kotu kril. Spodaj je pogrebec, z izjemo širokega svetlega roba, izrazito temen. Šele od blizu opazimo, da žametno rjavo barvo prekinja vzorec črnih črt nepravilnih oblik. Samica in samec sta enako obarvana.

Pogrebec je vrsta listnatih in mešanih gozdov, ki se večji del življenja zadržuje v krošnjah listavcev. Cvetje le redko obišče, zato pa ga bomo med srkanjem vode bogate z raztopljenimi minerali največkrat opazili na vlažnih tleh ob potoku ali na makadamski gozdni cesti. Je dober letalec z močnim selitvenim nagonom, ki se navadno takoj zatem, ko se izleže iz bube, odseli. Ko najde primeren prostor, pa teritorialni samec s svojega ozemlja skrbno odganja vse vsiljivce.

Razširjen je po vsej Sloveniji in pri nas zaradi obilice bogato strukturiranih listopadnih gozdov in dobre mobilnosti ni ogrožen, čeprav ga zaradi življenja v krošnjah redko vidimo. Pojavlja se predvsem v sredogorju, nanj pa lahko naletimo tudi pod 300 ali nad 1000 m nad morjem.

Pogrebec