Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Pomladni tratar

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Pomladni tratar

Razpon kril: 33–41 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od aprila do julija
Hranilne rastline gosenice: vrste iz rodu vijolica (Viola)

Pomladni tratar (Boloria euphrosyne ali Clossiana euphrosyne) živi na različnih tipih bogato cvetočih travnikov in ob gozdnih robovih z dovolj pisanega cvetja. Najbolj mu je všeč strukturirana krajina, kjer se ekstenzivni travniki prepletajo z listnatimi ali mešanimi gozdovi.

V Sloveniji je najpogostejši v hribovitem svetu Koroške ter v Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju. Drugje po državi, zlasti na vzhodu, je vrsta precej redka ali celo manjka. Vrsta pri nas še ni ogrožena, a je razširjena lokalno in se nikoli ne pojavlja množično, zato je možno, da se bo zaradi povečevanja intenzivne rabe travnikov, zaraščanja gozdnih robov in pretirane strojne košnje cestnih robov območje razširjenosti pomladnega tratarja pri nas v prihodnje zmanjšalo.

Zgornja stran kril pomladnega tratarja je oranžna. Krasi jo vzorec črnih črt, lis in pik. Za to vrsto je značilno, da se trikotne in podkvaste črne lise, ki so nanizane v dveh vrstah ob zunanjem robu zgornje strani sprednjih kril, med seboj ne dotikajo. Najbolj zanesljivo ga bomo prepoznali po barvi in vzorcu spodnje strani kril. Tu je moč v pasu oranžnih oglatih lis na notranji tretjini kril opaziti črno pego. Podobno, a večjo, pego ima tudi srebrni tratar, vendar pa ima pomladni tratar v pasu rumenih oglatih lis, ki sledijo, le eno srebrno liso, medtem ko ima srebrni tratar v tem pasu več srebrnih lis. Poleg tega so okrogle pege nanizane ob zunanjem robu spodnje strani zadnjih kril pri pomladnem tratarju opečnato rdeče.

Pomladni tratar

Pomladni tratar